Čo sme zažili od 2009 - 2011

27.10.2011 08:22

Keď horelo Vajnorské letisko, boli sme tam!

Dňa 21.5. 2011 o desiatej hodine stúpal nad Letiskom Vajnory čierny dym. Kto si ho všimol tušil, že sa tam niečo stalo. Skutočnosť potvrdil aj príchod hasičov HaZZ, dobrovoľných hasičov z Rusoviec, dobrovoľníkov od SČK, kynológov polície a ZKZ SR. Tentokrát sa však nič vážne nestalo. Jednalo sa len o súčinnostné cvičenie spomínaných zložiek. Cieľom bolo potvrdiť si spoluprácu v prípade živelných katastrof, ktoré sa vyskytujú stále častejšie aj v lokalitách, ktoré neboli v minulosti postihované. Taktiež sa zvýšilo rizikoteroristických hrozieb po celom svete a žiaľ bohu sa aj hrozby stali skutočnosťou.  

Scenár na tento deň bol daný vopred: na letisku došlo k výbuchu plynu, čo malo za následok zosunutie hlavnej budovy a menších priľahlých objektov. Po príchode hasičov nahlásil dispečer krízového štábu približný počet nezvestných osôb. Hasiči prevzali velenie nad celou záchrannou akciou. Zabezpečili objekt, skontrolovali možný výskyt ďalších problémov a uhasili horiace budovy v areály. Taktiež sa podieľali na transporte osôb, ktoré boli dostupné a zranené. Paralelne s ich činnosťou vyrástla v bezpečnej zóne poľná nemocnica, ktorú nachystali ľudia od SČK a kynológovia ZKZ SR prehľadávali ruiny aby sa označili miesta, kde sa môžu nachádzať zavalené osoby. Po prvých nálezoch sa hasiči pustili do práce a vyprosťovali osoby spod trosiek. Použitá musela byť samozrejme technika. Ošetrovatelia mali razom plné ruky práce a v prístrešku pribúdali zranený, čakajúci na transport. Keďže sa jednalo o cvičenie, bolo jasné že keď sa dohľadala desiata osoba, bol areál letiska čistý a úloha splnená. 

Martin Sabo CCES - Všetci, počnúc figurantmi, cez hasičov, policajtov až po psovodov, podali maximálne profesionálny výkon aj napriek tomu, že šlo len o simulovanú pátraciu a záchrannú akciu. Bolo neuveriteľné sledovať, ako sa rôzne záchranné zložky, ľudia, ktorí spolu ešte nepracovali, v krátkom čase sa zohrali a dokázali fungovať ako jeden team.  

Martin Šlajferčík psovod CCES - Hlavný postreh, a hlavná vec čo som si všimol je to, že technika a medziľudská komunikáciamôže zlyhať kedykoľvek, ale psí nos nezlyhá! Ja mám z celej akcie úplne super pocit. Viem, že sa dokážem popasovať s úlohou vedúceho skupiny. S „parťáčkou“ som bol spokojný, nebol žiadny stres. Dokonca ďalšie zistenie. Psi boli po celý čas prispôsobivý a to aj v prípade, že jeden hľadal a druhý sa na neho iba pozeral. Skrátka žiadne náznaky ničoho rušivého. A s tým som spokojný asi najviac.  

Mirka Babková TL ZKZ SR - Na cvičení som zastávala funkciu „teamlídra“ všetkých psovodov. Bola to pre mňa nová a pritom zaujímavá skúsenosť. Musím priznať , že som sa sprvu obávala spolupráce s veliteľom celého zásahu , t.j. s profesionálnym hasičom , no zistila som , že sa nebolo treba obávať. Veľmi kladne hodnotím komunikáciu a celkovú spoluprácu s HaZZ . Ako náhle sa objavili nejaké nezrovnalosti , vedeli sme si ich okamžite navzájom skonzultovať a všetko ujasniť. Pravdepodobne profesionálny prístup veliteľa zásahu , jeho kľudné a rozvážne jednanie pri rozdeľovaní úloh a riešení problémov , vytvárali veľmi dobrú pracovnú atmosféru. Mojou úlohou bolo riadiť našich psovodov , zadávať a zberať od nich všetky potrebné informácie. Myslím si , že po počiatočných problémoch , ktoré vychádzali z mojej malej skúsenosti s prácou s rádiostanicami, sa i tu ustálila rovnovážna a jasná komunikácia. Takže ja ako teamlíder si akciu pochvaľujem.  

Pöthe v.r.v. ZKZ SR - Takýchto cvičení je žiaľ u nás málo. Je náročné ich pripraviť a nie vždy je možné dať dohromady všetky spomínané zložky. Nebyť ochoty a záujmu spomínaných, by sa to asi ťažko realizovalo. Treba si aj uvedomiť, že sa skôr jedná o pozitívny postoj ľudí, čo vo svojom voľnom čase sú takej veci naklonený. Som rád, že máme v našich radoch takýchto ľudí, ktorý to robia nezištne. Chýba mi len väčší záujem kompetentných úradníkov, ktorý by mali podporovať tieto činnosti, veď každá krajina musí rátať aj s možnosťou takýchto nešťastí. Integrovaný záchranný systém predsa musí rátať aj s pomocou dobrovoľníkov, preto že napríklad kynológov záchranárov je v štátnych zložkách minimum! Zmluvy síce máme, ale je to viac menej na bode mrazu. Čo v danom scenári neziniciujú dobrovoľníci to nezorganizuje nikto, až na pár svetlých výnimiek v minulosti, keď sa podieľalo PPZ SR odbor kynológie, kde v rámci zmluvy prizvali aj nás. Teraz už vraj na to nie sú peniaze.  

Ďakujem všetkým zúčastneným a prajem Vám, nech sa Vám darí vo Vašej profesionálnej a dobrovoľnej práci a verím, že sa na podobnom cvičení ešte uvidíme.   


 Unikátne súčinnostné cvičenie psovodov ZKZ-SR sekcie pri SKJ a dobrovoľných hasičov a zdravotníkov SČK.

ZKZ – SR je strešná organizácia dobrovoľných kynológov záchranárov, ktorá vznikla v roku 1998. Prešla mnohými štrukturálnymi zmenami a od roku 2001 je sekciou pri Slovenskej kynologickej jednote.

Cieľom ZKZ- SR je zastrešovať menšie záchranárske brigády v rámci Slovenska pod najvyšší orgán slovenskej kynológie , ktorým je SKJ zvlášť voči zahraničiu. Prostredníctvom SKJ komunikuje ZKZ-SR s IRO ( International Rescue Dog Organisation ) , ktorej je členom a zároveň aj s FCI ( Federation Cynologique Internationale).

Poslaním kynológov záchranárov je cvičiť svojich „ štvornohých kamarátov“ na pomoc pri živelných pohromách, kde prichádza k zavaleniu osôb , či strateniu osôb v horskom prostredí. ZKZ- SR má uzatvorenú zmluvu s MV , na základe ktorej sa zúčastňuje spoločných cvičení , školení, vymieňaní si skúseností a prostredníctvom MV spolupracuje s MO, CO a SČK. ZKZ-SR disponuje psovodmi, ktorí sú školení pre práce v zahraničí, práce vo výškach, poskytovaní predlekárskej pomoci, sú zdravotne spôsobilí vycestovať aj do oblastí s rizikom nákazy cudzokrajných ochorení. Súčasťou školení psovodov sú aj iné špeciálne školenia napr. logistika, práca s rádiostanicami, navigačným systémom atď.

V roku 2006 bolo potrebné z radov členov vyprofilovať tím ( jednotku), ktorá bude evidovaná na MV a bude schopná v súčinnosti s modulom MV odcestovať do krajín postihnutých živelnou pohromou. Pre výber do takéhoto tímu predchádzajú najskôr cvičenia, kde sa zúčastňujú psovodi na cvičeniach organizovaných MV a MO. Tu sa preveruje ich fyzická zdatnosť a schopnosť psov.

Konečnou previerkou je overiť si prácu pri katastrofe väčšieho rozsahu, kde obyčajne vyniká ruch, chaos ľudí , ktorí hľadajú svojich blízkych a samozrejme sa vôkol tohto „virvaru“ nachádza aj množstvo zranených osôb. 

Práve vo februári 2007 sa rozhodol vedúci riadiaceho výboru ZKZ-SR Ján Pőthe aj s realizačným tímom, ktorý pozostával z dvoch ľudí – Barbara Baloghová a Martin Martiš z BKZB- takéto cvičenie usporiadať , dokonca v centre Bratislavy. Iste si viete predstaviť, že ak spadne väčšie obchodné centrum, tak je tam množstvo zranených a zavalených osôb , množstvo záchranárov, hasičov, zložiek polície atď.

Našťastie, podarilo sa ! Ak človek chce, dokáže nemožné. V sobotu .... o 11.00 zaznelo volanie o pomoc. O 14.00 sa na simulovanom postihnutom mieste ( bývalé kúpele Centrál) zišlo 20 kynológov z BKZB , LKZB, HKZB, 8 zdravotníkov – členov SČK, 8 členov hasičského tímu s technikou.

Záchranári pracovali v troch družstvách pod vedením tím lídrov – Maroš Turek, Katarína Fakanová a Peter Kocúr. Po krátkom brífingu začali prehľadávať rozsiahlu plochu bývalého komplexu a blízkeho okolia. O 16.15 zaznelo v rádiostanici, že objekt je čistý. To znamená, že sa podarilo zachrániť všetky nezvestné osoby , poskytnúť im prvú pomoc v rozsahu zranení , ktoré boli dôkladne naaranžované.

Záchranné práce mali postupný charakter v poradí hasiči- zisťovali únik plynu, oheň, otravné látky a vyniesli verdikt, že sa v lokalite môžu začať vyhľadávacie práce.

Nastúpili kynológovia, zdravotníci a vyprosťovacie čaty. Pred objektom to o niekoľko minút  po zahájení vyzeralo ako vo vojenskom lazarete. Niektorí okoloidúci si išli oči vyočiť nad bravúrnym hereckým vystúpením figurantov, ktorí zastupovali zranené nezvestné osoby. Figurantom patrí srdečné poďakovanie, vytrpeli si dosť pod troskami. Bez nich by sa takéto cvičenie nedalo zorganizovať. Ešte raz srdečná vďaka.

Z objektu bolo vynesených a ošetrených dvanásť osôb, jedna osoba ( náhodný bezdomovec) a dve osoby, ktoré sa dali po nájdení na útek , zrejme išlo o hľadačov šrotu.

Cvičenie takéhoto formátu nie je jednoduché zorganizovať. Potrebné je však kvôli prevereniu ľudí ( záchranárov) , ako sú schopní pracovať pod velením v tímoch, poskytovať prvú pomoc a pracovať s inými zložkami. Taktiež je potrebné vedieť zachovať postupnosť prác.

Vyjadrenie v.r.v. Jána Pötheho.

Napäto som očakával ako celé cvičenie skončí. Určite si to viete predstaviť keď to prirovnám k dôležitému hokejovému zápasu (vyhráme , alebo nie ?).

Počas cvičenia mi dosť sťažovali sledovanie priebehu televízie a iné média, ktoré rovnako ako mňa tak aj záchranárov častovali množstvom otázok.

Dnes viem , že pri skutočnej záchranárskej misii je potrebné zamedziť prístup nekompetentným a konečný verdikt je potrebné dať na brífingu po skončení prác. Čiže , jednoducho povedané, učíme sa celý život. Nik nemôže povedať , že je dokonalý. Taktiež samotná práca záchranárov priniesla určité poučenia , vylepšenia do budúcna . Niekto iný by tieto vety nepovedal na verejnosti. Ja si myslím , že sa nemusím báť, pretože ľudia tu odviedli vynikajúcu prácu, cieľ zachrániť čo možno najviac osôb bol splnený do bodky a to je tá „ čerešnička na torte“.

Vážim si prácu mojich kolegov! Z koníčka si spravili smelo povediac druhé zamestnanie, ktoré vyžaduje veľa hodín tréningov, nemalé finančné prostriedky a aj riziká spojené s touto prácou. Verím , že to robia nielen kvôli športu , ale hlavne kvôli poslaniu v prípade potreby podieľať sa na záchrane ľudského života.

Verte mi, že dnes, keď vidím našich ľudí pracovať aj vo výške pod vrtuľníkom či na skalnatých stenách, som dojatý. Toto bola moja túžba v roku 1994 , keď som dal v Bratislave dohromady partiu nadšencov , aby raz boli plne fundovaní a vedeli spolupracovať aj s profesionálmi. Srdečne im za to ďakujem .

Želám všetkým záchranárom na Slovensku veľa zdravia , osobných úspechov a záchranárske akcie vždy so šťastným koncom.

         MEDZINÁRODNÝ DEŇ ZÁCHRANÁRSKEHO PSA 2009

 

 

 

      Dňa 26.4.2009 sa v Bratislave pri Štrkoveckom jazere v areáli Radosť Ružinovského športového klubu RŠK konala prezentácia záchranárskych činností na počesť Medzinárodného dňa záchranárskeho psa, celosvetovo vyhláseného IRO ( internationale rettungshunde organisation ) organizáciou.

     Kto je to záchranársky pes a čo robí ? To je ten pes , ktorého vidíte pri hľadaní stratených osôb , najčastejšie sú to zatúlané deti a starší ľudia , je to pes cvičený na presné označovanie miesta zasypanej osoby v ruine – spadnutá budova, zemetrasenie, explózie , je to pes , ktorý s nosom pri zemi sleduje stopu stratenej osoby až kým ju nenájde, pes hľadajúci osoby v lavíne , či zachraňujúci topiacich sa z vody. Je veľa špecializácií  psa záchranára , no jedno majú spoločné – zachraňujú ľudský život.                                                                                                                                                                                   

     Keďže kynológ záchranár so svojim psom je len malým, ale zato podstatným článkom v celkovom reťazci zložiek zúčastňujúcich sa pri živelných pohromách, oslovili sme všetky zložky, ktorých sa táto problematika týka, aby túto prezentáciu podporili. Nesmierne nás potešila účasť Hasičského a záchranného zboru HaZZ , International rescue system IRS, humanitárna jednotka SČK, vodná záchranná služba SČK, mládež SČK a psovodi vo výcviku Canis Center Eddy Slovakia CCES. Samozrejmosťou bola účasť hlavných aktérov - psovodov a psov Združenia kynológov záchranárov ZKZ SR.  Celú prezentáciu podporil Ing. Slavomír Drozd starosta Ružinova, MÚ. Ružinov, RŠK a f. Plaček Premium s.r.o.

     Začínalo sa v skorých ranných hodinách. Potrebné bolo zabezpečiť parkovanie a vjazd vozidiel ťažkej techniky. Následne sa museli zabezpečiť jednotlivé pracovné posty, kde sa mala prezentovať technika, alebo práca jednotlivcov. Počas prezentácie sme mohli vidieť vystúpenie kynológov záchranárov pri ovládateľnosti svojich psov. Psovodi výcvikovej školy CCES tiež predviedli slušné vystúpenie a zároveň potvrdili, že kynológia ZKZ má odkiaľ prijímať nových členov. Ukážka reálnej záchrannej akcie ako má byť: výbuch plynu ! Okamžite tu boli pripravení naši hasiči, počínali si vysoko profesionálne, objekt skontrolovali a zabezpečili proti ďalšiemu možnému výbuchu , či iným rizikám. Do vysielačky veliteľovi zásahu zaznelo : „ objekt je zabezpečený, pošli sem záchranárskych psov ! „. Nastúpili psovodi so psami , labradorka Jeny v krátkom čase označila svojim hlasným štekotom zasypanú rúru a po overení miesta nálezu psom Andym bolo všetko jasné. V rúre bol zasypaný človek ! Bolo treba rýchlo konať , hasičom sa za pomoci techniky podarilo vyprostiť zranenú osobu , ktorú dobrovoľní záchranári SČK ošetrili a následne sanitka IRS odtransportovala do nemocnice. Zvuk húkačky sanitky uzatvoril zložitý sled udalostí , tak ako to býva v skutočnej „ ostrej „ záchranárskej akcii.

    Medzičasom sa na opačnej strane areálu zlaňoval psovod Mirka Babková ( mimochodom naša jednotka ) s labradorkou Eni do miesta postihnutého záplavami. Hneď, ako dosiahli pevnú zem pod nohami začala Eni vyhľadávať nezvestné osoby. Opäť sa opakoval podobný scenár ako v predošlej ukážke.

    Chlapec zavalený v šachte panelom! Zaznelo areálom. Psovodi a hasiči sa presúvajú na miesto určenia. Psovodi so psami dvakrát overujú miesto, či sa nejedná o planý poplach. Každý pes potvrdil nález. Teraz prišla na rad technika HaZZ , pomocou nafúknutia podložených vákuových vakov sa podarilo pridvihnúť panel a chlapca vyslobodiť  spod zeme.

    Na jazere zaburácal motor záchranného člna. Chlapci vodnej záchrannej služby majú plné ruky práce. Zachraňujú topiaceho sa zraneného surfistu. Osoba nejaví známky života , nasleduje resuscitácia. Hurá , životné funkcie znova nabehli a pacient bol odvezený sanitkou IRS.

   . Počas celého dňa bolo v areáli pripravených i množstvo aktivít pre deti  Hry , preliezky, vozenie sa v motorovom člne po jazere , hladkanie psíkov záchranárov. Pre mnohé deti to bol prvý kontakt so psom záchranárom , každý záujemca si mohol vyskúšať , aké je to , keď ho nájde v jeho skrýši pes. Veľkej popularite sa tešil i stánok mládeže SČK , odkiaľ odchádzali deti s namaskovanými zraneniami od výmyslu sveta. Deti sa tešili a my sme boli radi ,že sa jedná len o hru a nie o život.   

Počas celej prezentácie si návštevníci mohli prezerať fotogalériu ZKZ SR, techniku HaZZ a IRS, absolvovať prednášku prvej pomoci v stánku SČK. Táto akcia MDZP umožnila  všetkým zúčastneným uvedomiť si , že spolupráca týchto tímov je nevyhnutná a  dáva pocit istoty nám všetkým. Živelných pohrôm je u nás menej ako inde vo svete ale dokedy? To nevie nik.

V každom prípade sú tu ľudia, ktorý majú záujem pomáhať, keď to bude potrebné.

Chcem poďakovať zúčastneným zložkám za ochotu podporiť toto celosvetové podujatie a prajem všetkým veľa úspechov.  v.r.v. Ján Pöthe ZKZ SR  

Záchranárske cvičenie Malacky – jún 2009

5.6.- 7.6.2009 sa konalo V Malackách v objekte HaZZ ďalšie cvičenie záchranárskych psov organizované pod hlavičkou ZKZ SR. Cvičenia sa zúčastnili nielen psovodi ZKZ SR, ale i psovodi zo Žilinskej a Martinskej brigády. Spolu nás cvičilo 21 psovodov s 24 psami.

Boli sme rozdelení do 4 pracovných skupín, v ktorých boli psovodi z rôznych organizácií navzájom premiešaní a tým pádom bolo možné vyskúšať si cudzích a predsa skúsených figurantov, vzájomne prekonzultovať problémy a učiť sa jeden od druhého.

Malacky, objekt HaZZ a vojenské lesy sú ideálnym miestom pre takéto aktivity , pretože ponúkajú veľa možností na tréning. Počas nášho predĺženého víkendu sme si so psami preskúšali nočné vyhľadanie v nasvietenej ruine, vyhľadanie zavalených osôb v budove a v tmavých pivničných priestoroch. Plošné vyhľadávania sme trénovali v malackých vojenských lesoch, kde v piesčitom teréne je vytvorených množstvo bunkrov a zákopov, ktoré sa dali dobre použiť. Na rozhraní mladého borovicového lesa si psy mohli otestovať svoje nosy scanovaním  pachu osoby šíriaceho sa z lesa a samozrejme veľmi zaujímavým terénom na vyhľadávanie bola aj Rambo dráha v objekte HaZZ.

Počasie nám cez víkend prialo až na sobotu večer , keď sa podaktorí psovodi vracali zo svojich pracovísk riadne premoknutí, no myslím si , že nikoho to neodradilo a s úsmevom sa pokračovalo ďalej.

Celé záchranárske cvičenie v Malackách bolo orientované prevažne na tréning, priestor tu bol pre všetkých či začínajúcich alebo pokročilých psov, obtiažnosť situácie  a práca figurantov sa teda odvíjala od miery pripravenosti psa.

Tešilo nás , keď sa ku koncu cvičenia podarilo pozdvihnúť sebavedomie mladej neskúsenej sučke, keď sa pes po prvýkrát stretol s hľadaním v tme a zvládol to, keď sa podarilo zaujať psa figurantom tak , aby sa nevracal ku svojmu psovodovi a nefixoval sa naňho.

Zdá sa to možno trochu banálne, ale všetky tieto detaily , sebavedomosť , správna motivácia s dostatkom skúseností robia so psa správneho záchranára pripraveného pracovať v reálnej situácii v režime 3 dní a podávať kvalitný ustálený výkon.

Ďakujem vedeniu ZKZ SR a BKZB za zorganizovanie tohto cvičenia a všetkým psovodom za účasť  a vzájomnú pomoc.

                                                                                  Miroslava Babková     

 

                  MDD 2009 -  Pretek o najposlušnejšieho psíka

            Aj tento rok ako i po minulé roky sme pre deti z Ružinova a jeho bližšieho i vzdialeného okolia prichystali pri príležitosti MDD detský pretek . Dňa 31.5.2009 sa konal v poradí už 13. ročník Preteku o najposlušnejšieho psíka . Tento rok sme naše deti privítali  v areáli RŠK pri Štrkoveckom jazere v Bratislave.

            Zatiaľ čo od rána prebiehalo na Štrkovci prihlasovanie detí do súťaže , my ostatní sme už netrpezlivo čakali na prekvapenie prichystané na úvod. Celé podujatie tento rok otvorilo vystúpenie dvoch policajtov z odboru hipológie a kynológie PPZ, ktorí  deťom predviedli na svojich tátošoch parádne ukážky.

             O 9.30 to vypuklo! Deti rozdelené do dvoch kategórií A /vek 0-11 / a B / vek 11-15/ po jednom nastupovali na pľac a odovzdávali bodovaciu kartu svojmu rozhodcovi. Ten im všetko vysvetlil a súťažiaci so svojimi psíkmi bravúrne predvádzali jednotlivé cviky ako chôdza pri nohe , polohy sadni, ľahni , vstaň , privolanie , štekanie na povel , rozličné prekážky, všetko známe veci . No boli tu prichystané  i neštandardné úlohy, pri ktorých prenášal psík ako báger aportík z bodu A do bodu B, slalom detí so psom na vodítku v jednej ruke a s lyžicou a  loptičkou v druhej ruke, ktorá nesmela spadnúť, dlhodobé odloženia psíkov boli spestrené odchodom ich malého psovoda  kačákmi. Veď predsa sme to tým deťom museli trošku sťažiť ! A veru že si všetci užili kopec srandy !                                                   Okrem iného , viete ako najrýchlejšie obliecť psíkovi tričko? Naše deti si to všetky vyskúšali a musím priznať, že im to išlo. Disciplína, v ktorej sa psík vozil vo fúriku bola obtiažna a tak ju absolvovali len podaktorí odvážlivci.

            Aby sme psíkom dopriali i trochu oddychu, pripravili sme pre deti i súťažné disciplíny bez štvornohých havkáčov. Deti súťažili v zhadzovaní plechoviek, v skákaní vo vreci, chodení na chodúľoch, úplne sa rozšantili pri preliezaní strachovým vrecom a aby sme zapojili do aktivít i prítomných rodičov, vyhnali sme všetkých na lyže. Jeden pár ťažkých lyží bol určený pre päť osôb a tak vždy dve skupiny súťažili, kto prvý pretne cieľovú rovinku. Počas celého dňa prebiehalo maľovanie detí na tvár, takže ku koncu nám po areáli behali samí levi, tigre, princezné, víly, strašidlá a iné príšerky.

            Na záver nechýbalo už tradičné preťahovanie lanom a ani sme sa nenazdali a bol tu koniec akcie. Všetky deti boli štedro odmenené v kategórii A aj B. Celkovým víťazom sa stala členka kynologickej školy CCES Janka Gaťová so sučkou LR Ally                                                                                    Za krásny priebeh tohto podujatia vďačíme všetkým zúčastným deťom a  ich rodičom, našim verným pomocníkom a sponzorom : Plaček Premium s.r.o, MÚ Ružinov, RŠK, UniCredit bank, Sonax, poisťovňa Union, Yves Rocher, P. Vatkerty, BKZB, CCES,

 

            Veríme že sa o rok v tomto krásnom areály zídeme opäť! Už teraz sa na Vás teší                                                                                                       .                                                             BKZB &CCES

 

 

 

 

                            DOG RESCUE MALACKY 2009

 

Je piatok 25.10. 2009. Do Malaciek na útvar HaZZ sa schádzajú ako obvykle záchranárske brigády kynológov z celého Slovenska a Poľska. Posledné lúče slniečka si psovodi vychutnávajú pri družnom debatovaní, ktoré je zamerané hlavne na program tohto sústredenia, ktorý je tento rok neznámy. V pozvánkach bolo napísané: so sebou si zoberte výstroj na prežitie v teréne na niekoľko dní. Psovodi uvažujú, nebude to asi také „light“? Uvidíme, čo organizátor prichystal. Večer o 19.00 hod boli všetci na útvare HaZZ a o 20.00 hod sa v zasadacej miestnosti ubytovne tlačila hlava na hlave, každý bol zvedavý čo sa bude diať. Nič moc... organizátor privítal účastníkov a rozprúdil debatu v oblasti záchranárskej kynológie. Skúsenosti, výcvik atď. Podrobné zmapovanie psovodov, ich aktivity, spísanie lídrov jednotlivých brigád. Pozorne si všetko zapisoval Ján Pöthe, ktorý viedol besedu. Krátko pred polnocou organizátor všetkých upozornil, že sa niečo v oblasti Malaciek deje a preto vyhlasuje pohotovosť s platnosťou od pol noci až do odvolania. Každý bol ako na ihlách, bolo vidieť psovodov ako si kontrolujú výstroj, varia kávu a tí čo si líhali tak poväčšinou polooblečení. Hodiny pomaly odbíjali dve hodiny ráno. Na chodbách a izbách bol už zjavne kľud. Podaktorí sa občas vyšli pozrieť von či niečo nespozorujú, ale všade bolo ticho ako v hrobe. Bolo počuť slová „už nič nebude, poďme si ľahnúť“... Tri hodiny ráno! Areálom sa ozýva zvukový signál volajúci o pomoc. Zrazu je všetko ináč. Psovodi pobehujú sem a tam a lídri sa sústreďujú v zasadačke na krátkej porade s koordinátorom záchranárskej akcie Jánom Pöthem. Tragická udalosť vo vojenských lesoch, vrtuľník prevážajúci vojakov havaroval v hustom poraste. Hasiči zabezpečili miesto nešťastia. Štyri osoby usmrtené a osem nezvestných. Nejednalo sa o výsadok. Predpokladaný postup zranených osôb bude nájsť cestné komunikácie. Lídri dostávajú mapy, súradnice miesta tragédie a zakreslené lokality, ktoré stihli v bezprostrednom okolí preskúmať hasiči. Ubehlo asi dvadsať minút a konvoj pod majákmi sa vydáva na cestu bližšie k miestu tragédie. Na parkovisku pri strelnici SČK chystá poľnú nemocnicu. Pre neprejazdnosť terénu psovodi postupujú pešo. Teplota sa zvrtla na 2 stupne nad nulou. Plná poľná je skutočne plná! Po príchode na miesto sa hlavného velenia chytá psovodka od polície Julka Zlejšia. Krátka porada a už sa kúskuje les. Lídri si preberajú svoje kvadranty a upresňujú postup prác. Psovodi sa strácajú v tme a hmle, počuť je len občasný štekot psov. Hodiny sa blížia k piatej, zima lezie pod kožu a v poľnej nemocnici a štábe sa čaká pri rádiostanici na výsledky. Zrazu sa ozve TL  Zlejšia, hlásený je prvý nález, muž asi 28-ročný s ťažkou fraktúrou stehennej kosti. Pre náročnosť zranenia a agresívne chovanie nájdeného vojaka v šoku je poskytovanie prvej pomoci výrazne sťažené. K zranenej osobe vyráža terénne vozidlo, ktoré zabezpečuje rýchly transport osoby do poľnej nemocnice , kde si postihnutého preberá SČK. Onedlho na to vyráža druhé vozidlo pre ďalšiu nájdenú osobu. Počas prác sa autá otočili ešte niekoľko krát. O 11.00 hod sa celá záchranná misia končí. Psovodi a psy sú poriadne vyčerpaní, ale spokojní so svojim výsledkom. Nezvestné osoby boli nájdené. Je jedno ktorý pes sa podieľal na označení osôb. Dôležitý je výsledok. 12.00 hod sa všetci spoločne oddávajú výdatnému obedu na útvare. Priebeh akcie sledoval aj riaditeľ odboru kynológie PPZ plk. RNDr Vladimír Ďurišin, ktorý bol nadmieru spokojný.

 

            Výjazd záchranárov počas noci ovplyvnil program natoľko, že o 14.00 hod po krátkom vyhodnotení bol vyhlásený odpočinok.

 

           Vytúžený odpočinok trval ale krátko. 19.00 hod silné výbuchy a dym dávajú tušiť, že sa opäť čosi deje. Zaznieva opäť signál o pomoc. Počuť výrazy „živý sen, toto nemôže byť pravda, niekto sa zbláznil“.... Opäť zavládol frmol. Lídri sa zúčastňujú porady, kde sa dozvedajú : výbuch muničného skladu, areál je v troskách, osoby nájdené sú evakuované, zabezpečenie objektu vykonali hasiči a pyrotechnici, počet nezvestných osôb sa pre zničenú dokumentáciu nedá presne určiť. Práce TL sa ujíma policajný psovod Michal Ďurica. Po konzultácii a krátkom školení psovodov vyráža opäť konvoj na záchranársku misiu. Asi po hodine sa ozýva prvé hlásenie o nájdenej osobe, ktorú treba vyprostiť. Potom prichádzajú ďalšie a ďalšie hlásenia. O jednej hodine po polnoci TL ukončuje prácu a nahlasuje deväť nájdených osôb. Nervozita panuje až do tretej hodiny, kedy sa dozvedá záchranárska partia skutočnosť, že boli nájdené všetky osoby. Zavládne radosť a únava z druhej prebdenej noci nie je na nikom vidieť.

 

          Toto všetko by sa naozaj mohlo stať, no bolo to len cvičenie, ktoré pripravil organizačný tím tohtoročného netradičného cvičenia DOG RESCUE MALACKY 2009.

           Presvedčili sme sa, že na Slovensku máme psovodov záchranárov dobrovoľníkov, ktorí sa nemusia hanbiť za svoju prácu. Sú ochotní pomáhať, kedykoľvek a kdekoľvek ich budú ľudia potrebovať. Preto im patrí za ich prácu, ktorú venujú výcviku srdečná vďaka.

          Na cvičení sa zúčastnilo 27 psovodov ( B.Bystrica, CCES, Holíč, Martin, Polícia SR, Poľsko, ZKZ SR, KPZ Žilina a PZ Žilina ) , 14 členov realizačného tímu ( BKZB, CCES, HaZZ, SČK, študenti kynológie ).

          Srdečná vďaka patrí všetkým zúčastneným, hlavne figurantom, ktorí prešli skutočne peklom a bez týchto ľudí by sa takéto cvičenie asi ťažko podarilo zorganizovať.

         Nesmierne nás potešila hojná účasť zúčastnených brigád. Veríme, že sa o rok na podobnom podujatí stretneme opäť.

 

          Veľa osobných a kynologických úspechov všetkým želá  

 

                                                                          v.r.v. Ján Pöthe  ZKZ SR ,  CCES

 

 

 

 CCES opäť cvičilo pri Váhu a preverovalo

 psovodov a psov svojho klubu podľa BVK-Z            

 

V dňoch 24.7 – 3.8. 2010 CCES opäť organizovala v Seredi pri Váhu LVT, na ktorom bolo cieľom potrénovať so psami vo vode, lese, venovať sa špeciálnym činnostiam pachových prác a stopám. Zároveň však počas tréningových dní sa tvoril program previerok podľa BVK- Z. Starší kynológovia si túto skratku iste pamätajú ako BVK ( branný viacboj kynológa ). Je veľká škoda, že u nás sa stále čosi v kynológii mení, hlavne podľa zahraničných predstáv a naše bývalé cvičenia ktoré už vtedy obsahovali viac náplne v jednom sa vytratili. Kolektív CCES sa preto už v minulom období rozhodol túto aktivitu vzkriesiť a vzhľadom k súčasnej dobe ju pomenoval BVK-Z ( branný viacboj kynológa – záchranára ). Tohto preteku alebo previerok, ako chcete sa zatiaľ zúčastňujú len členovia klubu a ich sympatizanti, ale aj napriek tomu je už druhý rok o zábavu postarané. Veríme že sa v budúcnosti pridajú aj ďalší záchranári. Cvičenie pozostáva z viacerých disciplín ako napríklad: poslušnosť, obratnosť, špeciálne práce v lese, vode, ruine, kondičná pripravenosť a prvky zamerané na zručnosť, dôvtip a schopnosť operatívne riešiť nečakane nastolené problémy. Aj tento rok sme zažívali viacero komických situácií, kde psovod so zaťatými zubami riešil problém ktorý odmietal vyriešiť pes a podobne aj daktorý psi riešili úlohy za psovodov. Kondičná pripravenosť trochu pokulhávala za minulým rokom z dôvodu viacerých zranení psovodov počas týždňa. V Galantskej nemocnici si z nás  personál začal uťahovať, čo to máme vlastne za cvičenie a či majú zosilniť nočné služby. Veterinári v Seredi nám ošetrovali psov z výraznou zľavou, čo sme samozrejme boli len radi. Tak povediac sa to tento rok na nás len tak sypalo. Napriek tomu vládla v kolektíve super nálada. Najväčšia „prča“ bola na štadióne, kde bola streľba so samopalu, hod granátom na cieľ, plazenie, ktoré riešil pes alebo psovod. Psovodi pracovali v dvojčlenných družstvách pričom na určité disciplíny si mohli doslova „ strihnúť “ kto problém vyrieši. Úžasná bola nočná práca na ruine, kde sa formou scaningu nádherne psovodi dopĺňali a tak verdikty živé, mŕtve či falošné padali na tých skutočných miestach kde patrili. Vyčerpávajúca bola trasa pochodu s plnou výbavou v extrémnom teple. Tu sa museli všetky družstvá ponáhľať, pretože čas ovplyvňoval celkový výsledok hodnotenia. Dokonca náhodné volanie o pomoc narušilo časomieru, ale každý hneď pochopil že je to súčasť scenára a prvú pomoc, transport osoby na dostupné miesto a následné pokračovanie v presune zvládali v pomerne krátkom čase. Pri dohľadávaní v lesných porastoch sa psovodom ťažko odhadoval výsledok, nakoľko počet osôb sa pre každé družstvo menil. Úspešnosť bola nejasná skoro až do samého konca podujatia.

           Po 24 hodinách sa „konečne“ skončilo napätie a čakanie na pokyny v rádiostaniciach. Každý toho mal dosť a bolo to vidieť aj na odevných zvrškoch.

           Samotné tréningové sústredenie sa nieslo v pohodovom rytme a na všetkých pracoviskách vládla super atmosféra. Každý psovod odchádzal s dobrým pocitom a novými skúsenosťami. Samozrejme že sme boli radi že máme v kolektíve deti a nováčikov. Nováčikovia si zvykali na trocha ťažšie podmienky,ale zvládli to na výbornú. Deti sme používali ako figurantov aby si aj pes zvykol na to že sa hľadá aj dieťa nie len dospelá osoba.

           Chcem poďakovať všetkým zúčastneným za snaživosť, ochotu pomáhať aj pri samotnom realizovaní LVT. Poďakovanie patrí f. PLAČEK s.r.o.    PHARMACOPOLA  

 

 

          Verím že sa o rok na našom LVT opäť stretneme . 

                                                                       za CCES   Ján Pöthe                                

 

 

 

Aj tohoto sústredenia sa zúčastnili naši psovodi. Martin Šlajferčík úspešne zložil skúšku NPZS

 

Sústredenie ZKZ SR Malacky 8/2010

 

V termíne od 20. – 22.8.2010 sa v priestoroch HAZZ Malacky konalo víkendové sústredenie Združenia kynológov záchranárov SR, ktoré organizovala Bratislavská kynologická záchranárska brigáda.

Tréningový víkend bol zameraný na špeciálne práce v lese a ruine podľa národného skúšobného poriadku NSPZT a medzinárodného skúšobného poriadku IPOR. Zúčastnené tímy boli rozdelené do skupín podľa stupňa výkonnosti a zamerania. Počas sústredenia sa konali aj skúšky NZS (národnej záchranárskej skupiny) podľa národného skúšobného poriadku ZKZ SR.

Sústredenia sa zúčastnilo 11 psovodov z piatich rôznych kynologických organizácii – Bratislavská kynologická záchranárska brigáda, Psovodi záchranári Žilina SR, Kynologický záchranný zbor Žilina, CCES Bratislava, KK Darkona.

Skúšok sa zúčastnili štyria psovodi – 2 x PZŽ SR, 1 x CCES, 1 x KK Darkona. Úspešne splnil limit skúšok 1 psovod z CCES, zvyšný traja pre označenie falošného úkrytu nesplnili limit všetkých nájdených osôb.

Prácu psov sťažovali vysoké teplá, navyše aj tréning ostatných psovodov , ktorí sa zúčastnili sústredenia bol časovo plánovaný tak, aby sa pred prácou psovodov na skúške pochodili terény, čo tiež sťažovalo pracovné podmienky psov na skúške. Trénovať sa začalo v piatok o 20.00 hod., tréning končil  o 24.00 hod., kedy začal plynúť harmonogram skúšok (nočné vyhľadanie na pracovisku Ruina č. 1). V sobotu o 9.00 hod. už začínalo vyhľadanie na ďalšom pracovisku (Les č. 1), pričom sa súčasne trénovalo aj na pracovisku Les č. 2. O 14.00 hod. sa psovodi na skúškach presunuli na pracovisko Les č. 2, ostatní účastníci sústredenia zatiaľ trénovali na pracoviskách Ruina č.1 a Ruina č.2, kam sa cca o 18.00 hod. presunuli aj psovodi absolvujúci skúšky.

V nedeľu ešte absolvovali účastníci sústredenia zlaňovanie na stene JAKUB a tréning v opustenej budove kde psom sťažovalo prácu prúdenie vzduchu vo veľkom množstve miestností. Zároveň sa konala aj schôdza Zboru zástupcov ZKZ SR. Zástupcovia organizácii si dali za cieľ do konca októbra zosumarizovať plán akcií na rok 2011. Potešiteľnou neformálnou informáciou pre ZKZ SR je , rozšírenie členskej základne o cca dve nové organizácie.

Zo sústredenia si každý odnášal dobrý pocit a psovodi sa tešia na ďalšie podobné aktivity.       

                                                                                                                                                            Spracoval  kolektív BKZB

 

 Prezentácia služobnej kynológie pre MED-ART,   Senec 2010